Remember Belgium ... "ENLIST TODAY"

Remember Belgium
Admin Mon, 03/23/2015 - 01:10

In de nacht van 9 op 10 mei 1940 werd de vrees voor een nieuwe nakende oorlog een feit. Nadat er al lange tijd geruchten de ronde deden over een naderende Duitse inval in Belgie, Nederland, Frankrijk en Luxemburg besloot Duitsland het offensief in te zetten. En wel waar niemand het had verwacht. Duitsland doorkruiste namelijk de Belgische Ardennen om zo niet gehinderd door de Maginot-Linie Frankrijk binnen te dringen. Hiervoor moest het enkele fortificaties rond Luik zien uit te schakelen dewelke deel uitmaakten van een netwerk van Forten dat met Franse hulp werd gebouwd in de jaren voor de oorlog. Voornamelijk dankzij enkele voor die tijd ongeziene nieuwe manieren van oorlogsvoering lukte dit nagenoeg vlekkenloos. Zo werden er ondermeer parachutisten en zweefvliegtuigen ingezet en ook de Blitzkrieg kende zijn succesvolle intrede.
In een latere fase moesten ook nog ettelijke andere verdedigingswerken eraan geloven waaronder de KW linie (Koningshooikt-Waver Linie) waarvan elementen later zouden dienen in de Atlantic wall.

Massaal startte men in Engeland met het recruteren van nieuwe soldaten van zodra men er weet had van de Duitse inval in de BeNeLux en Frankrijk. De Engelse en Franse eenheden die tevergeefs een halt hadden proberen te roepen aan de Duitse platwals werden in sneltempo samen met enkele Belgische legercomponenten geëvacueerd vanuit Duinkerke richting Engeland. Duitsland liet de Britten min of meer begaan in de hoop hen aan de hand van dit "gebaar" er nog toe te overhalen zich bij hen aan te sluiten.
In tegenstelling tot deze gedachte zwoor Engeland zich te verdedigen op leven en dood. Met een steeds schaarser arsenaal aan middellen ging Engeland dag na dag non-stop de strijd aan in wat "The Battle of Britain" genoemd werd. Engeland kreeg uiteindelijk ook de steun van Amerika, Nieuw zeeland, Australië en Canada. Het scheelde geen haar of de Engelse luchtverdediging zou het hebben begeven onder de onophoudelijke Duitse druk maar net op dat moment richtte Duitsland plots zijn pijlen op Rusland. Het verlies aan toestellen van de Luftwaffe dat ook enorm was tijdens de slag om Engeland speelde een belangrijke rol in deze plotse beslissing.
Engeland kreeg meer tijd en ontpopte zich stillaan tot een enorme fortificatie maar ook het Europese vaste land werd stillaan oninneembaar dankzij de bouw van de Atlantic Wall. Eenmaal in Engeland voldoende versterkingen waren aangevoerd vanuit alle uithoeken van de wereld en mits er een goed plan werd uitgewerkt door de SHAEF werd het tegenoffensief ingezet vanop de stranden van Normandië.

Het is dankzij deze moedwillige mannen dat wij vandaag ten volle van onze vrijheid kunnen genieten. Laten we hen nooit of te nimmer vergeten. Het is in de eerste plaats om die reden dat wij hen op een actieve manier alle eer willen aandoen aan de hand van onze activiteiten. Naast het onderhouden van authentieke voertuigen, trekken we ook zelf letterlijk de geschiedenis in in de vorm van deelname aan historische rollenspellen, re-enacting, living history en herdenkingsplechtigheden in authentieke uniformen, tenten, bewapeningen enzovoort.

Hiervoor zijn wij steeds op zoek naar mensen met kennis over en vooral interesse in de tweede wereldoorlog die zin hebben om samen met ons deel te nemen in authentieke uniformen en leefomstandigheden op evenementen over heel België en omstreken. Uiteraard op vrijwillige basis. Interesse... Enlist Today!

Remember Belgium ... "ENLIST TODAY"

Het Duitse leger dreigde België door te trekken richting Frankrijk en dat konden wij Belgen niet ongemoeid laten gebeuren. Deze tegenwerking t.o.v. de Duitse opmars was meteen ook de Belgische toetreding tot de tweede wereld oorlog. De mobilisatie begon maar waar het ergens op zou uitdraaien wisten we pas 5 jaar later ... . Nu nog steeds draagt deze duistere periode zijn littekens. Maar laten we vooral zij die voor onze toekomst hebben gevochten nooit vergeten.

Remember Belgium - opgericht op 25 maart 2015 te Heestert.