Reënacting

Remember Belgium

Een beetje geschiedenis

Wij hebben met onze vereniging voor deze naam gekozen omwille van diverse factoren. Eerst en vooral roept het horen van "Remember Belgium" meteen een patriotisch verwantschap met ons eigen vaderland op met een historische bijklank. Aanvankelijk werd deze kop gebruikt tijdens de eerste wereldoorlog waarbij in Engeland werd getracht om soldaten te recruteren om het arme Belgie ter hulp te schieten nadat de toenmalige Duitse grootmacht er overheen walste. Deze duitse invasie werd in die tijd wel eens "de verkrachting van Belgie" genoemd jegens de manier waarop de Belgen onder de voet gelopen werden. De dapperheid van de Belgen en de vechtlust waren als het ware een regelrechte streep door de rekening van de Duitsers die aanvankelijk dachten aan Belgie een ondermaats kluifje te hebben. Niets was minder waar de Duitsers stootten op zware verzetshaarden en leden zware verliezen en net dat zorgde ervoor dat de Duitse inval in Belgie afgedaan werd als "de verkrachting van Belgie". De Duitsers ondernamen namelijk geregeld vergeldingsacties op de achtergebleven burgerbevolking gaande van verkrachtingen tot het uitmoorden van hele dorpen in de hoop de moraal van de Belgen te breken en hun woedde om de geleden verliezen te temperen.
Na de wapensilstand van 11 november 1918 volgde er een nogal gespannen periode van nog geen 22 jaar waarvan vooral in de laatste 10 jaren duidelijk werd dat een nieuw conflict zich vroeg of laat weer zou voordoen. Het verdrag van Versailles te slim af zijnde was het in 1939 uiteindelijk zo ver. Na enkele slimme zetten annexeerde Duitsland enkele buurlanden waaronder Hongarije en Oostenrijk en uiteindelijk nam het opnieuw de wapens op tegen Polen (operatie Fall Weiss) in een pakt met Rusland. Na Polen te hebben ingenomen keerden de Duitsers eerst Noordwaarts met operatie Weserubung en namen ze Noorwegen in via Denemarken. Nadien volgde het Westen met Nederland, Luxemburg, Frankrijk en opnieuw ook Belgie. Fall Gelb was een groot succes voor de Duitsers met hun Blitzkireg methode.
Opnieuw klonk het in Engeland ...Remember Belgium...

Een iets modernere interpretatie van onze groepsnaam brengt ons bij een tweede motivatie waarom we voor deze naam hebben gekozen; We willen namelijk op deze manier ons steentje ertoe bijdragen dat de mensheid nooit mag vergeten wat er zich in onze geschiedenis heeft afgespeeld en misschien nog belangrijker, om hulde te brengen aan zij die geheel belangeloos hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven, omdat wij Belgen hen nooit mogen vergeten.

Hoe doen we dit?

Een van de manieren waarop wij dit doen is het reenacten van soldaten uit de tweede wereldoorlog. Uiteraard is het onbogonnen werk om met een hand vol mensen elke soldaat, iedere divisie, alle eenheden uit die tijd te herdenken, vandaar hebben wij ervoor gekozen slechts enkele eenheden te reenacten wat niet wegneemt dat elke soldaat die in Belgie heeft gestreden en misschien wel zijn of haar leven heeft gelaten het verdient om geeerd te worden.

De eenheden die wij reenacten, dewelke ik zometeen opsom, hebben stuk voor stuk een sleutelrol gespeeld in het bevrijden van Belgie vanaf 1943 tot en met 1945. Ieder voor zich speelden ze een cruciale rol en dragen zij verhalen met zich mee die wij langs deze weg trachten te blijven gedenken.

Onze reenactors kan je aan het werk zien in de gedaantes van; Burgerbevolking jaren 40, US 101st Airborne Division, 5th SAS (first indipendant Belgian paratrooper regiment), QUAIMNS (Queen Alexandra Imperial military nursing service).

Wij verwelkomen overigens graag geinteresseerde mensen, kinderen, jongeren en ouderen voor deelname aan onze reenacting en living history op diverse evenementen het hele jaar door. Aarzel niet om meer informatie te vragen aan onze leden of via onze website.